Teradek video does not always start

Conversations around originating a webcast for conference, including cameras and mixers.
lajackson
Community Moderators
Posts: 8878
Joined: Mon Mar 17, 2008 9:27 pm
Location: US

Teradek video does not always start

Postby lajackson » Sun Aug 11, 2019 11:21 am

I tried out the new, improved automated system today and it is really nice, almost. Sometimes the Teradek starts up all the way and begins streaming. Other times it stops at not ready with a no video message.

So far when the box does not pick up the video, it never happens twice in a row. So the fix for now is just to reboot again.

But I am nervous. Where do I begin troubleshooting?

seanhyte
Church Employee
Church Employee
Posts: 38
Joined: Tue Feb 16, 2016 12:49 pm

Re: Teradek video does not always start

Postby seanhyte » Mon Aug 12, 2019 1:36 pm

lajackson wrote:I tried out the new, improved automated system today and it is really nice, almost. Sometimes the Teradek starts up all the way and begins streaming. Other times it stops at not ready with a no video message.

So far when the box does not pick up the video, it never happens twice in a row. So the fix for now is just to reboot again.

But I am nervous. Where do I begin troubleshooting?


Make sure that when you reboot/ turn on the Teradek, your event in the portal says "begin encoding" on the broadcast icon or the Teradek will not start streaming after it boots. If you happen to boot up the device and your event was not ready for streaming, the Teradek will give-up trying to connect. If that happens you could either reboot the device after your event says "begin encoding", or you could start it manually with the red start/stop button on the Teradek VidiU.

For the no video message, make sure you have a good HDMI cabel, I have seen bad HDMI cables be the soruce of issues several times.

russellhltn
Community Administrator
Posts: 27144
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm
Location: U.S.

Re: Teradek video does not always start

Postby russellhltn » Mon Aug 12, 2019 1:46 pm

seanhyte wrote:For the no video message, make sure you have a good HDMI cabel, I have seen bad HDMI cables be the soruce of issues several times.


If you use a HDMI splitter, the Teradek might be sensitive as to which port it's placed on. For my broadcast, I put it on the first port. I think that's the one used as a "reference" by the splitter to talk to the camera. The other port gets whatever is negotiated.
Have you searched the Help Center? Try doing a Google search and adding "site:churchofjesuschrist.org/help" to the search criteria.

So we can better help you, please edit your Profile to include your general location.

kcowolf
New Member
Posts: 28
Joined: Sun Feb 15, 2009 9:27 am
Location: Olathe, Kansas USA

Re: Teradek video does not always start

Postby kcowolf » Tue Aug 27, 2019 4:35 pm

I had a similar experience with our Vidiu in our recent stake conference. The preview window showed the Terradek logo and "no video available"; when I tried to broadcast, the portal showed it was getting a receive rate of 0 from our site. I tested the video signal going into our HDMI converter box and the HDMI signal coming out, and they worked just fine. I ultimately had to reboot the Vidiu, and it showed "Not ready" for a time. Once it showed "Ready" the video preview and broadcast appeared to work.

This hasn't happened before. I did update the firmware to the newest version as I saw it was now supported. I also tried using the automatic configuration but it showed some error popups when trying to parse the configuration, so I fell back to manually configuring it.

I'm also nervous about this. It delayed our test webcast for an hour, and it was happening until 10 minutes before our Saturday night session.

lajackson
Community Moderators
Posts: 8878
Joined: Mon Mar 17, 2008 9:27 pm
Location: US

Re: Teradek video does not always start

Postby lajackson » Tue Aug 27, 2019 4:51 pm

I am about to run a test in seven minutes. Our box is still at 3.0.7, and I plan to upgrade it later this evening. If it does not come up with the video, I will upgrade it earlier this evening.

The release notes said 3.0.8 solved a video problem.

lajackson
Community Moderators
Posts: 8878
Joined: Mon Mar 17, 2008 9:27 pm
Location: US

Re: Teradek video does not always start

Postby lajackson » Tue Aug 27, 2019 7:05 pm

The box came up fine in 3.0.7, but after we finished the main test, I upgraded to 3.0.7 and the box still came up just fine.

The only problem we had is that we could not access the encoder through its IP address to monitor it and control it. We finally discovered that the permanent IP assignment for the encoder was removed from the firewall, so it was finding its own IP address which was different from the one we all have programmed into our browsers.

It is always the little things, no? Now I have to find out who was playing with the firewall.

User avatar
Mikerowaved
Community Moderators
Posts: 3717
Joined: Sun Dec 23, 2007 12:56 am
Location: Layton, UT

Re: Teradek video does not always start

Postby Mikerowaved » Tue Aug 27, 2019 8:32 pm

lajackson wrote:We finally discovered that the permanent IP assignment for the encoder was removed from the firewall, so it was finding its own IP address which was different from the one we all have programmed into our browsers.

Give it an IP address in the 192.168.108.2-31 range using TM (ours is 108.20). You'll need to search for the MAC address, but that's an easy step.
So we can better help you, please edit your Profile to include your general location.

russellhltn
Community Administrator
Posts: 27144
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm
Location: U.S.

Re: Teradek video does not always start

Postby russellhltn » Tue Aug 27, 2019 8:38 pm

Something I did on our system was to assign it an IP address, but to also manually put that address in the Teradek. The IP in the firewall to warn everyone else, but the IP in the Teradek to keep it from renewing it's lease mid-broadcast.
Have you searched the Help Center? Try doing a Google search and adding "site:churchofjesuschrist.org/help" to the search criteria.

So we can better help you, please edit your Profile to include your general location.

lajackson
Community Moderators
Posts: 8878
Joined: Mon Mar 17, 2008 9:27 pm
Location: US

Re: Teradek video does not always start

Postby lajackson » Wed Aug 28, 2019 7:42 am

Mikerowaved wrote:Give it an IP address in the 192.168.108.2-31 range using TM (ours is 108.20).

I did that (108.10) and it worked for over a year. But it was missing from the firewall when I finally thought to look in TM last evening.
russellhltn wrote:Something I did on our system was to assign it an IP address, but to also manually put that address in the Teradek.

I was not aware I could do that in the Teradek.

russellhltn
Community Administrator
Posts: 27144
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm
Location: U.S.

Re: Teradek video does not always start

Postby russellhltn » Wed Aug 28, 2019 10:20 am

lajackson wrote:I was not aware I could do that in the Teradek.

I don't remember if I did that from the web interface or the VidiU Android app. I do remember that each has some features that don't work or are not available in the other.
Have you searched the Help Center? Try doing a Google search and adding "site:churchofjesuschrist.org/help" to the search criteria.

So we can better help you, please edit your Profile to include your general location.


Return to “Webcasting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest