Page 1 of 1

How do we change a branch to a ward in LCR & MLS

Posted: Fri Sep 15, 2017 1:48 am
by ndlovun88
We are having a units changing from the branch status to a ward. How do we go about with the changes in LCR and MLS from branch to ward and changing from branch president to bishop for example.

Please anyone to assist ASAP

Regards

Re: How do we change a branch to a ward in LCR & MLS

Posted: Fri Sep 15, 2017 8:06 am
by lajackson
ndlovun88 wrote:How do we go about with the changes in LCR and MLS from branch to ward and changing from branch president to bishop . . .

Everything should take care of itself at LCR. In MLS under System, you may need to change the name of the unit from branch to ward. A few Send/Receives should take care of everything else after LCR gets updated by Church headquarters.

Once the stake sends to the Church the information that a new bishop has been sustained, ordained (if needed), and set apart, everything will start to change at LCR.

Re: How do we change a branch to a ward in LCR & MLS

Posted: Sun Dec 15, 2019 11:40 am
by clhowe
I'm a stake clerk. We converted a branch into a ward today...what are the next steps that I or my stake president need to take?

Re: How do we change a branch to a ward in LCR & MLS

Posted: Sun Dec 15, 2019 11:51 am
by russellhltn
I'm sure there is some kind of paperwork that's filled with headquarters. Make sure that's done. HQ will do the actual change.

Re: How do we change a branch to a ward in LCR & MLS

Posted: Sun Dec 15, 2019 12:18 pm
by lajackson
clhowe wrote:I'm a stake clerk. We converted a branch into a ward today...what are the next steps that I or my stake president need to take?

When the stake president reports that the new bishop has been called, sustained, and set apart, CDOL will update and everything else will update at LCR and other church websites.

There is a place in MLS Settings where you can set the name of the unit. You might have to update that from Branch to Ward. I do not think that will update automatically.