Interesting power issue with new audio/video system

Discussions around meetinghouse sound systems, microphones, assisted listening devices, and translation equipment
kreeve
Member
Posts: 80
Joined: Tue Dec 20, 2011 5:13 pm

Re: Interesting power issue with new audio/video system

Postby kreeve » Sun Apr 07, 2019 11:09 pm

I think that is a bug probably programminr or the the wrong things plugged into that power strip. You should be able to route video to other parts of the building without the chapel system on.

Contact the FM group, ask them to have the installer/integrator contact you or meet you so you can show them the issue.

We have one of the new systems in a brand new double chapel YSA stake center, however I have not tried video in other rooms yet, but the rooms have audio options including that of satellite audio I have tested that are not dependent on the chapel being on.

Kevin

mevans
Senior Member
Posts: 1913
Joined: Tue May 22, 2012 1:52 pm
Location: California, USA

Re: Interesting power issue with new audio/video system

Postby mevans » Sun Feb 09, 2020 10:28 am

We're several months into them trying to get our new HD distribution system installed and working properly, and we still have several problems with the system. It's not officially "done." One of the issues was about what is supposed to be switched on/off or left on. They mentioned the same issue about heat, although when we leave everything on, we're not noticing excessive heat. We've given them many notes along the way. Our stake president wants to let them officially be "done" and then we can do another walkthrough and make more notes. I don't know if they've made a decision on what's supposed to be "on" yet or not. I think they were having some kind of electrical issue what was preventing the remote control on/off from working properly.

rknelson
Member
Posts: 111
Joined: Tue May 01, 2007 3:13 pm
Location: Oregon

Re: Interesting power issue with new audio/video system

Postby rknelson » Mon Sep 13, 2021 9:59 pm

We installed a switch in parallel with the low voltage relay contact that turns the system on. We switch that on in the rack and the video system comes on and stays on regardless of the podium switch setting. The podium switch still determines if the microphones are active. It was a very simple and easy fix. The switch is an inexpensive brown "decora" light switch that fits in one of the empty slots in the rack where the HDMI connections are located. As long as we are careful to turn the switch off after meetings, everything powers up and down using the podium control.

User avatar
Mikerowaved
Community Moderators
Posts: 4347
Joined: Sun Dec 23, 2007 12:56 am
Location: Layton, UT

Re: Interesting power issue with new audio/video system

Postby Mikerowaved » Mon Sep 13, 2021 11:49 pm

I couldn't weigh in on this topic until our stake got the upgrade AND I got somewhat familiar with it. As others have pointed out, our rack also powers down the Extron video extenders when the system is switched off at the pulpit. I don't see the big issue, as there are 2 ways I know about to restore that feature. 1) Walk up to the rostrum and turn the system on. (Really, it's not that hard.) 2) The automated power distribution unit (PDU) in our rack has touch-sensitive pads on the front panel that turn on/off that particular circuit. In standby mode, 4 are on and 4 are off. In active mode, they're all on. Simply turn them all on at the rack.

I don't see it as a heat issue as much as a power savings one, like trying to get my dear, sweet wife to turn off the lights when she leaves the house. Even though most are LED's, it's still a cost saving issue.
So we can better help you, please edit your Profile to include your general location.

russellhltn
Community Administrator
Posts: 31096
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm
Location: U.S.

Re: Interesting power issue with new audio/video system

Postby russellhltn » Tue Sep 14, 2021 1:32 am

Mikerowaved wrote: Mon Sep 13, 2021 11:49 pm Walk up to the rostrum and turn the system on. (Really, it's not that hard.)
The problem I've had, more than once, is once a leader is done with their announcements, they power off the sound system. They don't understand/remember that it's needed for the video portion. I've even seen that happen in another stake, leaving their specialist wondering what's wrong with their setup.

I've fixed that with a bit of duct tape across the switch. Low-tech, but it works.
Have you searched the Help Center? Try doing a Google search and adding "site:churchofjesuschrist.org/help" to the search criteria.

So we can better help you, please edit your Profile to include your general location.

lajackson
Community Moderators
Posts: 10291
Joined: Mon Mar 17, 2008 10:27 pm
Location: US

Re: Interesting power issue with new audio/video system

Postby lajackson » Wed Sep 15, 2021 4:38 pm

russellhltn wrote: I've fixed that with a bit of duct tape across the switch. Low-tech, but it works.
I have a little card that fits over the pedestal power switch that says: Webcasting. Please do not turn off sound system.


Return to “Meetinghouse Audio”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users